Medimagazin logo

Bu 4 belirteç Uzun COVID teşhisi koydurabilir

Uzun COVID'i tedavi eden klinisyenlerin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri, bu durumu tanıma ve teşhis etme konusunda fikir birliğinin olmamasıdır. Ancak yeni bir çalışma, belirli biyobelirteçler için yapılan testlerin uzun COVID'i %80'e yaklaşan bir doğrulukla tanımlayabileceğini öne sürüyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Bu 4 belirteç Uzun COVID teşhisi koydurabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Etkili tanı testleri uzun COVID mücadelesinde oyunun kurallarını değiştirecektir çünkü hastaları etkileyen sadece yorgunluk, beyin sisi, kalp çarpıntısı ve diğer kalıcı semptomlar değildir. Uzun COVID'li her üç kişiden ikisi depresyon ve anksiyete gibi ruh sağlığı sorunları da yaşamaktadır. Bazı hastalar semptomlarının doktorları tarafından ciddiye alınmadığını söylüyor. Ve uzun COVID hastalarının %12'si hastalıklarının ciddiyeti nedeniyle işsizdir ve işverenleri durumlarına şüpheyle yaklaşabilir.

Hızlı ve doğru teşhis tüm bunları ortadan kaldıracaktır. Şimdi yeni bir ön baskı çalışması, belirli bağışıklık sistemi proteinlerinin yükselmesinin uzun COVID hastalarında ortak bir özellik olduğunu ve bunları tanımlamanın durumu teşhis etmenin doğru bir yolu olabileceğini öne sürüyor.

Bu dört biyobelirteçte düzensizlik kaydedildi

Cardiff Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacılar, 79'una uzun COVID teşhisi konmuş ve 87'sine konmamış 166 hastayı takip etti. Tüm katılımcılar şiddetli bir akut COVID-19 nöbetinden sonra iyileşti.

Araştırmacılar, çalışma katılımcılarının kan plazmasının analizinde, belirli bileşenlerin yüksek seviyelerini buldular. Özellikle dört protein - Ba, iC3b, C5a ve TCC - uzun COVID varlığını %78,5 doğrulukla öngördü.

Cardiff Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olan çalışma yazarı Wioleta Zelek, PhD. "Sonuçlar karşısında şaşkına döndüm. Bu dört biyobelirteçte büyük bir düzensizlik görüyoruz. Bu, uzun COVID'i öngördüğünü gösterdiğimiz bir kombinasyon." dedi.

Proteinler kronik olarak yüksek seyrediyor

Çalışma, uzun COVID'in bağışıklık sisteminin iltihaplanmasıyla ilişkili olduğunu ve bu kompleman proteinlerinin düzensiz kalmasına neden olduğunu ortaya koydu. C3, C4 ve C5 gibi proteinler bağışıklık sisteminin önemli parçalarıdır çünkü SARS-coV-2 gibi patojenleri yok etmek için enfeksiyon bölgesinde bakteri ve virüslere saldıran ve onları yutan hücreler olan fagositleri işe alırlar.

Uzun COVID durumunda, bu proteinler kronik olarak yüksek kalır. Uzun COVID semptomları birbiriyle büyük ölçüde ilişkisiz görünse de, araştırmacılar vücuttaki çeşitli sistemlerin bozulmasına neden olan bir bağlantı faktörü olarak yüksek inflamasyona işaret ediyor.

uzun covid
biyobelirtec
covid19
arastirma
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir