Medimagazin logo

Araştırma: COVID-19 geçirenlerde otoimmün hastalıklar arttı

Büyük araştırma, COVID-19'un otoimmün hastalığa yakalanma riskini artırdığını ancak aşılamanın işe yaradığını gösteriyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: COVID-19 geçirenlerde otoimmün hastalıklar arttı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Güney Kore ve Japonya'da yapılan büyük bir araştırmaya göre, COVID-19'a yakalanmak, enfeksiyondan sonraki bir yıl içinde kişinin otoimmün bir hastalığa yakalanma riskini artırıyor, ancak aşılanmak bu riski azaltmaya yardımcı oluyor.

Araştırmacılar 10 milyon Koreli ve 12 milyon Japon yetişkinin tıbbi kayıtlarını kullanarak COVID-19 geçirenlere enfeksiyonu takip eden yıl içinde otoimmün inflamatuar romatizmal hastalıklar  teşhisi konulma olasılığının daha yüksek olup olmadığını inceledi. Otoimmün hastalıklar arasında romatoid artrit, sistemik lupus eritematozus, Sjögren sendromu, karma bağ dokusu hastalığı, vaskülit ve diğer durumlar yer alıyor.

COVID grubu, enfekte olmayan bir kontrol grubu ve 2020'den 2022'ye kadar aynı dönemde influenza geçiren bir grup hasta ile karşılaştırıldı.

Araştırmacılar COVID-19 enfeksiyonundan bir yıl sonrasında  otoimmün hastalık riskinin arttığını tespit etti.

Genel popülasyonla karşılaştırıldığında, COVID grubunda otoimmün hastalık riski yaklaşık %25 daha yüksekti.

İnfluenza olan grupla karşılaştırıldığında, COVID geçirenlerde risk yaklaşık %30 daha yüksekti.

Pazartesi günü Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlanan bulgulara göre, bir kişi COVID-19'i ne kadar şiddetli geçirirse, yeni bir otoimmün hastalık geliştirme riski de o kadar yüksek oluyor ve bu da enfeksiyonu ilk etapta önlemenin neden önemli olduğunun altını çiziyor.

Aşılar riski azaltıyor

Araştırmacılar ayrıca COVID'e karşı mRNA veya viral vektör aşısı ile aşılamanın yeni bir otoimmün hastalık geliştirme riskini azalttığını buldu.

Çalışmada aşıların otoimmün hastalık riskini tam olarak ne kadar azalttığı belirtilmedi.

Bir yıl sonra COVID grubunun otoimmün hastalık riskinin normale döndüğü görüldü.  

Diğer araştırmacılar da benzer bulgular bildirmiş olsa da, yeni çalışma, Asya popülasyonlarında COVID sonrası komplikasyonları araştıran en büyük çalışmalardan biri olup, yeterince çalışılmamış etnik gruplarda aşılama ve otoimmün hastalıklar hakkında değerli veriler ekliyor.

covid19
arastirma
ottoimmun hastalik
asi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir