Medimagazin logo

Araştırma: Kronik kas-iskelet ağrısı beyin yaşlanmasını hızlandırabilir

Çin ve ABD'den bilim adamları, kronik kas-iskelet sistemi ağrısından muzdarip bireylerin beyin yaşlanması riskinin daha yüksek olabileceğini buldular.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Kronik kas-iskelet ağrısı beyin yaşlanmasını hızlandırabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Kronik kas-iskelet sistemi ağrıları (KMP), dünya nüfusunun %40'ından fazlasını etkileyen ve hastaların bilişsel işlevlerini önemli ölçüde etkileyen önemli bir küresel sağlık sorunu olarak uzun zamandır kabul ediliyor.

 Dr. TU Yiheng ve uluslararası uzmanlar tarafından yürütülen çığır açıcı bir çalışma, CMP, özellikle de diz osteoartriti (KOA) ile ilişkili kronik diz ağrısı ve hızlandırılmış beyin yaşlanması arasında endişe verici bir bağlantı olduğunu ortaya koydu.

Gelişmiş nörogörüntüleme teknikleri ve 9.000'den fazla kişiden elde edilen verileri kullanan araştırmacılar, beyin yaşlanma oranlarını kronolojik yaşla karşılaştırmak için bir beyin yaşı modeli geliştirdi. Nature Aging dergisinin yakın tarihli bir sayısında yayınlanan çalışma, KOA'dan muzdarip bireylerin sağlıklı meslektaşlarına kıyasla belirgin şekilde daha hızlı beyin yaşlanması yaşadıklarını ortaya koydu.

Çalışmanın sorumlu yazarı Prof. TU, "Bu çalışma sadece KOA hastalarında hızlandırılmış beyin yaşlanmasının özgüllüğünü vurgulamakla kalmıyor, aynı zamanda beyin yaşlanma belirtecimizin gelecekteki hafıza düşüşünü ve artan demans riskini tahmin etme potansiyelini gösteren önemli kanıtlar sunuyor" dedi.

Araştırma ekibi, SLC39A8 genini KOA ve hızlandırılmış beyin yaşlanması arasında ortak bir bağlantı olarak tanımlayarak genetik manzarayı daha da derinlemesine inceledi. Genin mikroglial hücreler ve astrositlerdeki ekspresyonu, bu gözlemlenen fenomende inflamasyon ve nörogelişimin rolünü vurgulayarak potansiyel tedavi stratejilerine yeni bakış açıları sunuyor.

CM'nin halihazırda dünya çapında önde gelen bir engellilik nedeni olarak kabul edilmesiyle birlikte, bu çalışma demans risk faktörlerini hedef alan erken teşhis ve müdahale stratejilerine duyulan acil ihtiyacın altını çiziyor. 

kronik kasiskelet sistemi agrisi
beyin yaslanmasi
cin
abd
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir