Medimagazin logo

Artan kalp krizi hasarıyla bağlantılı oral patojen

Araştırmacılar, oral patojen Porphyromonas gingivalis'in kalp krizi sonrası kalp hasarını artırabileceğini keşfetti. Bu patojen, kalpteki önemli hücresel süreçleri bozarak ağız sağlığının kardiyovasküler hastalık yönetiminde önemli bir rol oynayabileceğine işaret ediyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Artan kalp krizi hasarıyla bağlantılı oral patojen
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Tokyo Tıp ve Diş Hekimliği Üniversitesi tarafından yürütülen çığır açıcı bir çalışma, ağız sağlığı ile kalp hastalığı arasında önemli bir bağlantı olduğunu ortaya çıkardı. Araştırma, genellikle diş eti hastalığıyla ilişkilendirilen Porphyromonas gingivalis bakterisine odaklanarak, bu bakterinin kalp krizi sonrası kalp hasarını şiddetlendirmedeki potansiyel rolünü ortaya koydu.

International Journal of Oral Science dergisinde yayınlanan çalışma, Porphyromonas gingivalis'in kalp krizinin ardından kardiyak miyositlerin (kalp kası hücreleri) kendi kendini onarma mekanizmasını engellediğini gösterdi. Normalde kardiyak miyositler, hasarlı hücresel bileşenleri atmak için otofaji adı verilen bir süreç kullanarak daha fazla kardiyak işlev bozukluğunu önler. Ancak, bu patojenin varlığı bu hayati süreci bozar.

Bakteri, hücrelerdeki otofagozomların ve lizozomların füzyonunu bozan gingipain olarak bilinen bir enzim salgılar. Bu füzyon otofajinin önemli bir parçasıdır ve inhibisyonu kardiyak disfonksiyona yol açar. Çalışma, gingipain içermeyen bir bakteri mutant suşu ile enfekte edilen hücrelerin, vahşi tip suşla enfekte edilenlere göre önemli ölçüde daha yüksek canlılığa sahip olduğunu gösterdi. Bu da gingipain'in patojenin kalp üzerindeki zararlı etkilerinde kritik bir rol oynadığını göstermektedir.

Ayrıntılı olarak, gingipain varlığı otofagozomların aşırı birikimine neden olarak hücresel işlev bozukluğuna, hücre ölümüne ve ciddi vakalarda kalp rüptürüne yol açmıştır. Bu etki, Porphyromonas gingivalis'in vahşi tip suşu ile enfekte edilen farelerin, mutant suş ile enfekte edilenlere kıyasla daha şiddetli miyokard enfarktüsü etkileri sergilediği deneysel modellerde açıkça görülmüştür.

Bu bulguların sonuçları oldukça derin. Özellikle Porphyromonas gingivalis'in neden olduğu ağız enfeksiyonlarının tedavisinin ölümcül kalp krizi riskini azaltmada önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir. Bu çalışma, ağız sağlığı ile kardiyovasküler hastalıklar arasında sıklıkla göz ardı edilen bağlantıya ışık tutmakta ve sadece diş sağlığı için değil, aynı zamanda genel kalp sağlığı için de iyi bir ağız hijyeni sağlamanın önemini vurgulamaktadır.

kalp krizi
agiz sagligi
porphyromonas gingivalis
oral patojen
Yorum (1)
ÖMER FARUK ATAY
önemli bir keşif.demek ki neymiş? ağız hijyeni çok çok öneemliymiş.bulanlari kutlarim.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir