Medimagazin logo

Hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan vefatının 12'nci yılında unutulmadı

Gaziantep'te, görevi başındayken hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan, vefatının 12’nci yılında hekimler tarafından anıldı.
Kaynak: DHA
Hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan vefatının 12'nci yılında unutulmadı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hasta yakını tarafından 17 Nisan 2012’de uğradığı bıçaklı saldırı sonucu yaşamını yitiren Dr. Ersin Arslan için Gaziantep Şehir Hastanesi önünde ölümünün 12'nci yıl dönümü nedeniyle Hekim Birliği Sendikası tarafından anma töreni düzenlendi. 

Doktor, hemşire ve sağlık çalışanlarının katıldığı törende konuşan Hekimler Birliği Sendikası Genel Başkanı Yakup Gökhan Doğramacı, sağlıkta şiddet olaylarının son 10 yılda yüzde 600 artış gösterdiğini söyledi.

Meslektaşlarını kaybetmenin üzüntüsünün geçmeyeceğini söyleyen Doğramacı, "Bugün 17 Nisan; tam 12 yıldan bu yana kalbimizdeki sızının dinmemesine neden olan o acı günün yıldönümü. 17 Nisan 2012’de sevgili meslektaşımız Dr. Ersin Arslan’ı, ameliyattan çıkıp servisine gittiği sırada bir caninin saldırısı sonucunda kaybettik. Sözde hasta yakını sıfatı taşıyan bu cani Dr. Ersin Arslan’ı görevi başında yaşama ve yaşatma çabasıyla fedakârca çalışırken ve henüz 30 yaşında gencecik bir hekim iken katletti. Meslektaşımızın kaybının üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin bu acı unutulmaz” diye konuştu. Doğramacı, sağlıkta şiddet olaylarının hekimlerin ve sağlık çalışanlarının en büyük sorunu olduğunu ve sürekli artış gösterdiğini dile getirdi.

‘Sağlıkta şiddet hala kanayan yaramız’

Sağlıkta şiddet olaylarına karşı Hekimler Birliği olarak mücadele verdiklerini belirten Doğramacı, “Bizler Hekim Birliği üyeleri olarak meslektaşımız Ersin Arslan’ı son görev yeri olan Gaziantep’te anarken ne yazık ki sağlıkta şiddetin Ersin Arslan’ın kaybından bu yana bırakın kontrol altına alınmasını, her geçen gün giderek arttığını söylemek durumundayız. Türkiye’nin en büyük hekim sendikası olarak görevleri başında başka Ersin'leri, başka hekimleri, başka sağlık çalışanlarını kaybetmeyelim diye haykırmak için buradayız. Sağlık Bakanlığı’na yüzlerce kez öneri ve taleplerimizi iletmemize rağmen sağlıkta şiddet ne yazık ki hala kanayan yaramız olmaya devam ediyor” dedi.

‘Sağlıkta şiddet son 10 yılda yüzde 600 arttı’

Doğramacı, sağlık sektörünün diğer iş alanlarına göre 16 kat daha riskli olduğunu ve son 10 yılda şiddet olaylarının yüzde 600 artış gösterdiğine dikkat çekerek, “Ülkemizde yaşanan tüm şiddet olaylarının dörtte biri sağlık sektöründe yaşanıyor. Sağlık sektöründe şiddet diğer sektörlerden 16 kat daha fazla görülüyor. Ülkemizde sağlıkta şiddet son 10 yılda yüzde 600 arttı. Kadın hekimler daha çok şiddete maruz kalıyor. Bununla birlikte sadece Beyaz Kod verileri bile 2021 yılında Türkiye’de, günde ortalama 80’den fazla sağlıkta şiddet vakasının yaşandığını gösteriyor. Hekimlerin yüzde 84’ü meslek hayatlarında en az bir kez fiziksel veya sözel şiddete uğruyor" diye konuştu. Doğramacı, Dr. Ersin Arslan’ın isminin Gaziantep Şehir Hastanesi’nde yaşatılmasını talep etti ve anmaya katılanlara lokma dağıttı.

Adana

Gaziantep’te görevi başında öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın ölümünün 12’nci yıl dönümü nedeniyle Adana Tabip Odası Başkanı Ahmet Suntur, bir açıklama yaptı. 

Suntur, “Başta Dr. Ersin Arslan olmak üzere, sağlıkta şiddet nedeniyle bugün aramızda olmayan, kaybettiğimiz tüm meslektaşlarımızı saygıyla anıyoruz. Son 20 senede sağlık kurumlarında ve çalışma ortamlarımızda karşılaştığımız şiddet korkunç boyutlara ulaşarak biz hekimlerin/sağlık emekçilerinin en yakıcı sorunu haline gelmiştir. 2023 yılında kamuoyuna yansıyan Beyaz Kod verilerinden günde ortalama 50’den fazla sağlıkta şiddet başvurusu yapıldığını biliyoruz. Üstelik yaptığımız çalışmalarımızda da gördüğümüz, sağlıkta şiddet olaylarının yarıdan fazlasında Beyaz Kod bildirimi yapılmadığıdır. Sağlık çalışanları olarak bizler neredeyse her gün sözel şiddete maruz kalıyoruz” dedi.

Sağlıkta şiddetle baş etmekte zorluk yaşadıklarını da ifade eden Başkan Dr. Suntur, “Ancak mücadele, dayanışma ve örgütlülükle, ‘Şiddet sona ersin’ sloganının tüm dünyada yankılanmasıyla şiddetsiz bir yaşamı hep birlikte kurabiliriz. Türk Tabipleri Birliği ve tabip odaları olarak bu zamana kadar çalışma ortamlarımızdaki şiddet sorununun çözümü için her alanda, her düzeyde emeğimizi ortaya koyduk. 

Sağlıkta şiddet nedeniyle kaybettiklerimizin anılarını yaşattık, yaşatacağız. Sağlıkta şiddete karşı mücadele gününde sözümüzü yineliyoruz. Sağlıkta şiddet sona erene kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

Siirt

Gaziantep’te görevi başında öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın ölümünün 12’nci yıl dönümü nedeniyle, Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasını okuyan Hekim Birliği Sendikası Siirt Temsilcisi Dr. Aykut Koç, şiddet görme endişesinin çalışanlarda tükenmişliğine ve verimsizliğine neden olduğunu söyledi. 

Dr. Ersin Arslan’ın, bir hasta yakını tarafından öldürüldüğünü hatırlatan Koç, “17 Nisan 2012 tarihinde bir hasta yakınının bıçaklı saldırısı sonucu yaşamını yitiren Dr. Ersin Arslan’ı saygıyla anıyoruz. Dr. Ersin Arslan 84 yaşındaki akciğer kanseri hastasını operasyon sonrası akraba ilgisizliği nedeniyle de 2’inci kez dahili sebeplerle kendi servisine insani ve vicdani olarak yatırmış, ilgilenmiş, sonrasında da yoğun bakım süreci yaşayan ve ardından vefat eden hastanın torunu tarafından, hastanın vefatından tam 10 gün sonra menfur saldırıyı keyfi bir şekilde gerçekleştirmiştir. Hekimlerde olmazsa olmaz özelliklerden vicdan yüzünden hala hepimiz bugün de Dr. Ersin Arslan’ın kaderini ‘bir gün biz de yaşar mıyız’ endişesi taşımaktayız dedi.

‘Her 24 saatte 30’dan fazla sağlık çalışanı, sözlü veya fiziksel şiddete uğruyor’

Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin, hekimlerin psikolojini bozduğunu söyleyen Koç, “Yaklaşık 4 ay önce de hastanemizde çalışan psikiyatri uzmanı Dr. Ergül Çakan da darp edilmiş, bu saldırı biz hekimlerin psikolojisini bozmuş, tükenmişliğimizi arttırmış ve sağlık hizmeti sunma noktasında verimsizleşmemize neden olmuştur. Davanın yakından takipçisiyiz. Sağlıkta şiddeti sadece öfkeli hasta ve hasta yakınlarının saldırılarından ibaret bir toplumsal olgu olarak görmüyoruz. Toplumumuzda günden güne yaygınlaşma eğilimi gösteren şiddet eylemleri sağlık kurumlarını ve çalışanlarını ciddi biçimde etkilemekte, sadece şiddet görme endişesi dahi çalışanların tükenmişliğine ve verimsizliğine neden olmaktadır. Sağlıkta şiddetin önlenmesinde hekimlere, sağlık çalışanlarına yönelik hakların, şiddet uygulayanlara yönelik yaptırımların ve güvenliğe yönelik önlemlerin hepsinin birlikte artırılması gerekmektedir. Şiddetin kaynağı bir olmadığı gibi çözümü de bir değildir. Sağlıkta Dönüşüm Programının ve sağlık hizmetlerinin piyasalaşmasının bir sonucu olarak sağlık alanında yaşanan sorunlar, sağlık çalışanı-hasta ilişkisini zedeledikçe, sağlık çalışanları yaşanan olumsuzlukların sorumlusuymuş gibi hastalarla karşı karşıya getirilmektedir. Sağlıkta şiddet önlenebilir bir olgu olmasına karşılık ortalama her 24 saatte 30’dan fazla sağlık çalışanı görevi başında sözlü veya fiziksel şiddete uğramaktadır diye konuştu.

dr ersin arslan
gaziantep
adana tabip odasi
siirt
doktor
anma toreni
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir