Medimagazin logo

Araştırmaya göre hamilelik komplikasyonları onlarca yıl sonra bile artan erken ölüm riskiyle bağlantılı

JAMA Internal Medicine'de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, gebelik sırasında gestasyonel diyabet veya preeklampsi gibi komplikasyonlar yaşayan kadınlar, gebeliklerinden onlarca yıl sonra bile erken ölüm riski altında olabilirler.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırmaya göre hamilelik komplikasyonları onlarca yıl sonra bile artan erken ölüm riskiyle bağlantılı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Yeni araştırmaya göre, hamilelik sırasında yüksek tansiyon veya bebeğin erken doğması gibi durumlar, yaşamın ilerleyen dönemlerinde daha yüksek ölüm oranlarıyla önemli ölçüde bağlantılı.

Özellikle, gestasyonel diyabeti olan kadınların erken ölüm riski %52 daha yüksekken, preeklampsisi olanlarda bu risk %13 arttı.

Bu uzun vadeli etkilere ne sebep olur?

Çalışmanın başyazarı Dr. Casey Crump'a göre, hamilelik komplikasyonları vücutta iltihaplanma veya küçük kan damarlarında anormallikler gibi küçük, başlangıçta tespit edilemeyen değişikliklere neden olabilir.

Bunlar zamanla daha ciddi sağlık sorunlarına dönüşebilir.

Bu çalışma neden önemli?

Ayrıntılı ulusal sağlık veri tabanlarıyla bilinen İsveç'te yürütülen çalışma, iki milyondan fazla kadını analiz ederek türünün en büyük örneklerinden birini oluşturdu.

Bulgular, bir kadının hamilelik komplikasyonlarını genel tıbbi geçmişinin bir parçası olarak değerlendirmenin önemini vurgulayarak bu komplikasyonların potansiyel sağlık sorunlarının erken göstergeleri olabileceğini ortaya koyuyor.

Araştırma, bu risklerin erken dönemde tespit edilmesinin müdahale için çok önemli bir fırsat sunduğunu gösteriyor.

Dr. Crump, "Hamilelik, yüksek riskli kadınları belirlemek ve müdahalelere yaşamın erken dönemlerinde başlamak için önemli bir fırsat sunuyor" diyor. Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı ile düzenli takipler, bu risklerin yönetilmesine ve azaltılmasına yardımcı olabilir, potansiyel olarak bir kadının ömrünü uzatabilir ve yaşam kalitesini artırabilir.

jama internal medicine
preeklampsi
hamilelik
erken olum riski
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir