Medimagazin logo

İrritabl bağırsak sendromunda diyet tedavisinin ilaçlardan daha etkili olduğu bulundu

Göteborg Üniversitesinde yapılan yeni bir araştırma önemli bir keşfi ortaya çıkardı: Diyetler, irritabl bağırsak sendromunu (IBS) etkili bir şekilde yönetmede ilaçları gölgede bırakıyor. The Lancet Gastroenterology & Hepatology dergisinde yayınlanan araştırma, bu yaygın gastrointestinal rahatsızlıkla mücadelede daha erişilebilir ve doğal bir yaklaşıma ışık tutuyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
İrritabl bağırsak sendromunda diyet tedavisinin ilaçlardan daha etkili olduğu bulundu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Karın ağrısı, gaz, şişkinlik, ishal ve kabızlık gibi semptomlarla karakterize olan IBS, dünya çapında milyonlarca kişiyi etkilemektedir. Geleneksel olarak tedavi, diyet önerilerinin yanı sıra belirli semptomları hedefleyen bir ilaç kokteylini de içeriyordu. Ancak çalışmanın bulguları, diyet müdahalelerinin etkinliğini vurgulayarak bu yaklaşıma meydan okuyor.

Göteborg Üniversitesi Sahlgrenska Akademisi araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmada üç tedavi yöntemi karşılaştırıldı: Geleneksel IBS diyet tavsiyesi, protein ve yağ oranı yüksek düşük karbonhidratlı diyet ve ilaç temelli tedavi. 

Orta ila şiddetli IBS semptomları yaşayan tüm yetişkinlerden oluşan katılımcılar, dört haftalık tedavi dönemlerinden geçmek üzere ilgili gruplara ayrıldı.

%76 oranda daha az semptom görüldü

Sonuçlar, diyet ayarlamalarının ilaçlara göre çarpıcı bir üstünlüğü olduğunu ortaya koydu. Geleneksel IBS diyet tavsiyesi alan grupta, düşük fermente edilebilir karbonhidrat (FODMAPs) alımı ile birlikte, şaşırtıcı bir şekilde %76'sı semptomların önemli ölçüde azaldığını bildirdi.

 Benzer şekilde, düşük karbonhidratlı diyet grubu da %71'lik bir rahatlama ile önemli ölçüde iyileşme gösterdi. Buna karşılık, ilaç grubu geride kalmış ve sadece %58'i semptomların hafiflediğini bildirdi.

Ruh sağlığı da iyileşti

Ayrıca, tüm tedavi grupları yaşam kalitesinin arttığını, fiziksel semptomların azaldığını, anksiyete ve depresyonun azaldığını bildirdi. Daha da umut verici olanı, diyet gruplarındaki katılımcılar altı aylık takipte önceki beslenme alışkanlıklarına geri döndükten sonra bile önemli ölçüde semptom rahatlaması sağladı.

Araştırmacı  Sanna Nybacka, diyetin IBS yönetimindeki önemli rolünün altını çizdi. "Bu çalışma ile diyetin IBS tedavisinde merkezi bir rol oynadığını, ancak etkili olan birkaç alternatif tedavi olduğunu gösterebiliriz" dedi.

Nybacka ayrıca kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarına ve tedavi yanıtı için öngörücü faktörlerin daha fazla araştırılmasına duyulan ihtiyacı vurguladı.

ibs
irritabl bagirsak sendromunu
goteborg universitesi
diyet
Yorum (1)
Nermin Novruzova
muhteşem
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir