Medimagazin logo

Beynin erken genetik gelişimi haritalandırıldı

Nature dergisinde yayımlanan bir çalışmada, Karolinska Enstitüsü'nden bilim insanları beynin erken genetik gelişimini detaylandıran bir atlas ortaya çıkardı. 6 ila 13. kritik embriyonik haftaları kapsayan bu kapsamlı harita, sadece beyin oluşumunun karmaşık sürecine ışık tutmakla kalmıyor, aynı zamanda çocukluk çağı beyin tümörlerinin gizemlerini çözme ve tedavi seçeneklerini geliştirme konusunda da umut vaat ediyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Beynin erken genetik gelişimi haritalandırıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Nature dergisinde yayımlanan bir makalede, Karolinska Enstitüsü'nden araştırmacılar beynin erken gelişiminin bir atlasını sunuyor. Bu atlas, diğer şeylerin yanı sıra, çocuklarda beyin tümörlerinin gelişiminde neyin yanlış gittiğini bulmak ve yeni tedaviler bulmak için de kullanılabilir.

Profesör Sten Linnarsson liderliğindeki uluslararası araştırma ekibi, sadece serebral kortekse odaklanan geleneksel yaklaşımın ötesine geçerek beyin gelişimini anlamaya yönelik bütünsel bir yaklaşıma öncülük etti.

Beynin ilk tüp benzeri yapısından karmaşık bölgeler ağına evrimini görselleştiren atlas, bu kritik dönemde gen düzenlemesinin orkestrasyonu hakkında benzeri görülmemiş bilgiler sunuyor.

Hamileliğin erken dönemlerinde, tüp duvarları içinde karmaşık bir moleküler sinyaller dizisi tarafından düzenlenen bir hücresel uzmanlaşma telaşı meydana gelir. Genetik talimatların bir senfonisine benzeyen bu sinyaller, gelişmekte olan hücrelerin kaderini belirleyerek onları farklılaşmanın birbirini izleyen aşamalarında yönlendirir.

Araştırmacılar, tek tek hücrelerdeki DNA, RNA ve proteinler arasındaki karmaşık dansı çözebilecek en son tekniklerden yararlandılar. Bu karmaşık bulmacayı bir araya getirerek, beyin oluşumunun altında yatan moleküler koreografiyi aydınlatan gelişimsel kilometre taşlarının bir yol haritasını oluşturdular.

Çocukluk çağı beyin kanserlerini anlamayı sağlayacak

Bu dönüm noktası niteliğindeki araştırma, çeşitli organların genetik yörüngelerine ilişkin araştırmaları kapsayan daha geniş bir İsveç girişimi olan “İnsan Gelişimsel Hücre Atlası ”nın bir parçasıdır. 

Bilim insanları bu haritalardan yararlanarak, özellikle çocukluk çağı beyin kanserine odaklanarak, hastalığın kökenlerini deşifre etmeye hazırlanıyor.

Çocuklarda beyin kanseri, nadir görülmesine rağmen yıkıcı bir tehdit olmaya devam ediyor ve altta yatan mekanizmaların çözülmesinin aciliyetinin altını çiziyor. Araştırmacılar, embriyonik beyin gelişimi sırasında ortaya çıkan tümörleri inceleyerek, normal gelişimsel yollardan sapmaları saptamayı ve tümörün başlama ve büyüme nedenlerini aydınlatmayı amaçlıyor.

Profesör Linnarsson, çocukluk çağı beyin tümörleri için gelişmiş teşhis ve hedefe yönelik tedaviler için umut sunan bu araştırmanın dönüştürücü potansiyelini vurguladı. Bilim insanları, beyin gelişim atlasının gücünden yararlanarak, gelişmekte olan beynin sırlarını çözmeye ve bu zorlu hastalıklarla mücadele eden çocuklar için daha parlak bir geleceğin yolunu açmaya hazırlanıyor.

beyin atlasi
nature
beyin
cocukluk cagi beyin tumorleri
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir