Medimagazin logo

Araştırmacılar bağışıklık B hücrelerinin vücutta kanseri nasıl avladığını keşfetti

Bilim insanları kanserle mücadelede önemli bir keşifte bulunarak, B hücreleri olarak bilinen bağışıklık hücrelerinin, kanser vücudun farklı bölgelerine yayılmış olsa bile tümörleri aktif olarak nasıl izlediğini ve saldırdığını ortaya çıkardı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırmacılar bağışıklık B hücrelerinin vücutta kanseri nasıl avladığını keşfetti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Nature Immunology'de yayımlanan bir çalışmada, Oxford Üniversitesi, Londra'daki Kanser Araştırmaları Enstitüsü ve Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacılar, B hücrelerinin tümörleri hedef almadaki başarısının ardındaki mekanizmaları ortaya çıkardı. Meme kanseri hastalarından alınan biyopsileri analiz eden ekip, B hücresi reseptör dizilimi adı verilen bir teknik kullanarak B hücrelerindeki genetik varyasyonları belirledi.

T hücrelerinin yanı sıra bağışıklık sisteminin ayrılmaz bileşenleri olan B hücreleri, virüsler ve kanser hücreleri gibi zararlı maddelere yapışan antikorlar üretir. Dikkat çekici olan, bir B hücresi bir kanser hücresini tanıdığında, bu kanserli hücreleri hedeflemede daha da ustalaşmak için genetik değişikliklere uğramasıdır.

Oxford Üniversitesi'nden başyazar Doçent Rachael Bashford-Rogers şöyle açıklıyor: 

“Çalışmamız, B hücrelerinin vücuttaki tek tek tümör bölgelerindeki değişikliklere koordineli bir yanıt verdiğini ortaya koyuyor. Bu da birden fazla bölgede aktif olarak kanser hücrelerini aradıklarını ve gözetlediklerini gösteriyor.”

Kanseri vücut boyunca takip ediyorlar

Araştırmacılar, belirli B hücrelerinin, bir bölgedeki kanser hücrelerini tespit edip onlara saldırdıktan sonra, diğer metastatik tümör bölgelerine göç ettiklerini ve kanseri vücut boyunca takip etme konusunda dikkate değer bir yetenek sergilediklerini keşfetti. Genetik dizilimlerini çeşitlendiren bu B hücreleri, kanser takibinde daha etkili olduklarını kanıtladılar.

Ayrıca ekip, hangi B hücrelerinin kanser hücrelerini başarılı bir şekilde tespit etme ve hedef alma olasılığının en yüksek olduğunu tahmin etmek için bir hesaplama aracı geliştirdi. Bu araç, bir hastanın en güçlü anti-kanser B hücrelerini belirleme ve kişiselleştirilmiş immünoterapi tedavileri geliştirmek için bunlardan yararlanma vaadini taşıyor.

"Özel antikor tedavileri geliştirebiliriz"

Londra'daki Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nden Dr. Stephen-John Sammut bu keşfin önemini vurgulayarak şunları söyledi: “Araştırmamız, kansere karşı bağışıklık tepkisinin tümörün orijinal konumuyla sınırlı olmadığının altını çiziyor. Kanser hücrelerini tanıyan B hücrelerini tanımlayarak, bağışıklık sisteminin metastatik kansere karşı tepkisini arttırmak için özel antikor tedavileri geliştirebiliriz.”
 

nature immunology
kanser
bagisiklik hucreleri
b hucreleri
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir