Medimagazin logo

TEİS Başkanı Saydan'dan vitamin kullanımında bilinçli olma çağrısı

Kontrolsüz kullanılan ve güvenilir olmayan kaynaklardan alınan vitaminlere karşı dikkat çeken TEİS Başkanı Saydan, "Aktar, internet vb. ortamlarda satılan içeriği bilinmeyen ürünler, sağlığı tehdit edebiliyor. Çünkü, bunlar ilaç formu verilmiş ve içlerinde ilaç ham maddesi olan ürünlerdir. Vatandaşa, 'Bunlar ilaç değil, rahatlıkla istediğin yerden alarak istediğin şekilde kullanabilirsin' denilmesi yanlıştır." dedi.
TEİS Başkanı Saydan'dan vitamin kullanımında bilinçli olma çağrısı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, marketler, aktarlar, sosyal medya platformları ve online alışveriş sitelerinde serbestçe reklamı yapılan ve tüketicilerin teşvik edildiği bu ürünlerin hekim ve eczacı gözetimi olmaksızın kullanımının sağlık sorunlarına sebebiyet verebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Ecz. Nurten Saydan, Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı 'takviye edici gıdaların' eczane dışı noktalardan satın alınmasının sağlık üzerinde olumsuz etkiler doğurabileceğini vurgulayarak şunları ekledi:

"Aktar, internet vb. ortamlarda satılan içeriği bilinmeyen ürünler, sağlığı tehdit edebiliyor. Çünkü, bunlar ilaç formu verilmiş ve içlerinde ilaç ham maddesi olan ürünlerdir. Vatandaşa, 'Bunlar ilaç değil, rahatlıkla istediğin yerden alarak istediğin şekilde kullanabilirsin' denilmesi yanlıştır.

Öncelikle vatandaşlarımıza eczacıları olarak bu tür ürünleri eczanelerimizden almalarını tavsiye ediyoruz. Bu “ilaç olmadığı” iddia edilen ilaçları lütfen eczanelerimize, bizlere danışmadan almayın ve kullanmayın. Hele internetten fiyatına bakarak cazip tekliflere kanmayın. Çünkü DSÖ internetten satılan ürünlerin yarısının sahte olduğu bilgisini vermektedir.

Gıda takviyesi adı altındaki vitamin, mineral gibi destek ürünleri de ‘ilaç’ niteliğindedir. Her ilacın diğer ilaçlarla etkileşimi olabilir ve bu etkileşim konusunda sizleri uyarabilecek yegâne meslek mensubu eczacılardır.

Eczacılarımız vatandaşların sağlık bilgilerini Sağlık Bakanlığı’nın Reçetem Bilgi Sistemi ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Medula sistemi üzerinden kontrol ederek bu tip takviye edici vitaminler için ücretsiz danışmanlık hizmeti vererek öneriyor. Aksi takdirde Hekim ve Eczacı gözetimi olmadan kullanılan bu ürünler çok ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor.

Bu tür ilaç formundaki takviye gıdaların Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılarak sadece eczanelerde satışının sağlanması halk sağlığı adına çok önemlidir.”

teis
ecz nurten saydan
vitamin
eczane
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir