Medimagazin logo

Eski devlet binaları kanser riski taşıyor

Ankara'da cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan devlet binalarında, asbestli toprakların kullanılması sebebiyle çok sayıda bürokratın akciğer kanserine yakalandığı öne sürüldü
Eski devlet binaları kanser riski taşıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan binaların akciğer kanserine yolaçtığı ileri sürüldü. Çoğunluğu Alman ve Avusturyalı mimarlarca yapılan devlet binalarının yapımında Nevşehir'den getirilen ve yıllar sonra, akciğer kanserine yol açtığı belirlenen asbestli toprakların kullanıldığı ve bu sebeple çok sayıda bürokratın akciğer kanserine yakalandığı öne sürüldü.

Avusturyalı Prof. Dr. Clemens Holzmeister'in yaptığı TBMM binası başta olmak üzere pekçok kamu binasının riskli olduğu ifade ediliyor. Dil Tarih Coğrafya Fakültesi binasının mimarı Prof. Taut'un ve Prof. Dr. Adolf Schneck'in cumhuriyet döneminde Ulus'taki eski Meclis binasından TBMM'ye kadarki güzergah üzerinde pekçok binaya imza attıkları belirtiliyor. Milli Eğitim, Yargıtay, Bayındırlık ve İskan ve İçişleri Bakanlığı gibi binaların yapımında bu toprağın kullanıldığı anlatılıyor. Uzmanlar, yalıtım malzemesi olan asbestli toprakların zararının cumhuriyetin ilk yıllarında bilinmediğini belirtirken, beyaz toprağın zararının 1950'li yıllardan sonra anlaşıldığını ifade ettiler.

Koltuğa çivilenen bürokrat yandı

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Bener Cordan'ın ölümünden önce de Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Kolukısa hayatını kaybetmişti. Halen Müsteşar Yardımcısı olan Hüseyin Acar, Bakanlık Müşaviri Murat Eşkinat, Genel Müdür Haşim Cerit de akciğer kanserinin pençesinde bulunuyor. Ölen ve bu hastalığa yakalanan kişilerin, uzun süre bakanlık bünyesinde görev yapan kişiler olduğu belirlenerken, Bener Cordan ölümünden önce "Beni bu bina mahvetti" demişti. MEB personeli, 1970'ten önce yapılan binalarda uzun süre görev yapan bürokratların aynı tehlike ile karşı karşıya olduğuna inanıyor.

CHP'li Muharrem İnce, konuyu Meclis gündemine taşıdı ve Milli Eğitim Bakanı Çelik'ten bu konularda cevap istedi. Bakan Çelik, öncelikle 1967'de yapılan bakanlık merkez binasının mimari projesi ve mahal listesinin temin edilemediğini bildirdi. Çelik, kanser vakalarına bina inşaatında kullanılan asbestin yolaçtığına ilişkin bir etken bulunamadığını söyledi.

Meclis'e gizli operasyon

Mustafa Kalemli'nin başkanlığı sırasında TBMM'nin genel kurul salonu yenilendi. Yıllarca tutanak memuru olarak görev yapan üç kişinin sürekli akciğer rahatsızlığı ile karşılaşması, bu yenileme sırasında net bir şekilde anlaşıldı. Yıllardır çuvallar içinde saklanan yaklaşık bir ton asbestli toprağın üç görevlinin akciğer rahatsızlığına neden olduğunun ortaya atılması üzerine Meclis, Türkiye Atom Enerji Kurumu ve Çevre Bakanlığı'na bir yazı göndererek asbestli toprakların kaldırılmasını istedi. 24 Ağustos 2002'de Atom Enerji Kurumu ve Çevre Bakanlığı'na bağlı ekipler Meclis'te gizli bir operasyonla asbestli toprakları özel ambalajlara koyarak yok edilmek üzere Ankara dışına çıkardı.

Yeni Şafak
eski
devlet
binaları
kanser
riski
taşıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir