Medimagazin logo

Bilim insanları kötü beslenmenin neden kanser riski artırdığını keşfetti

Yapılan bir araştırma, çok fazla abur cubur yemenin vücudun kansere karşı savunma mekanizmalarından birini devre dışı bıraktığını öne sürüyor.
Kaynak: Sözcü
Bilim insanları kötü beslenmenin neden kanser riski artırdığını keşfetti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Singapur Üniversitesi'nden araştırmacılar, aşırı işlenmiş gıdaların neden hastalığın bazı türleriyle bağlantılı olduğunu keşfettiklerine inanıyorlar.

Macmillan Kanser Desteği'ne göre şu anda yaklaşık 3 milyon İngiliz kanserle yaşıyor ve bu sayının 2040 yılına kadar 5,3 milyonun üzerine çıkması bekleniyor.

Her yıl yaklaşık 55.000 kadın ve 400 erkeğe meme kanseri tanısı konuluyor. Uzmanlar, dünya çapında yeni vakaların 2020'de 2,3 milyondan 2040'a kadar 3 milyona çıkacağını tahmin ediyor.

Uzmanlar; kurabiyeler, sosisli sandviçler ve hazır yemekler gibi yiyeceklerin genellikle tuz, yağ, şeker ve yapay katkı maddeleri açısından daha zengin olduğunu ve bunun da kanserle ilgili olduğunu söylüyor.

Metilglioksal, vücut yağları ve şekerleri parçaladığında açığa çıkan bir bileşiktir. Cell dergisinde yayınlanan son çalışma, kimyasalın BRCA2 gen mutasyonuna sahip farelerdeki hücreleri nasıl etkilediğini inceledi. Bu mutasyonun meme ve yumurtalık kanseri riskini artırdığı biliniyor.

Araştırmacılar, metilglioksalın BRCA2 adı verilen kanserle savaşan genin çalışmasını geçici olarak durdurduğunu buldu.

Uzmanlar, yüksek düzeyde kimyasala sahip olmanın "bazı kanserlerde görülen genetik mutasyon modeliyle" bağlantılı olduğunu söyledi.

Profesör Ashok Venkitaraman Medical News Today'e, "Metilglioksal, BRCA2 proteininin yok edilmesini tetikleyerek hücrelerdeki seviyelerini azaltır. Bu etki geçicidir ancak BRCA2'nin tümör önleme fonksiyonunu engelleyecek kadar uzun sürebilir." dedi.

BRCA2 mutasyonuna sahip farelerden alınan hücrelerin "metilglioksalın etkilerine karşı özellikle duyarlı" olduğunu buldular.

Vücutta birikiyor

Profesör Venkitaraman, kimyasalın "BRCA2'nin tümör önleme fonksiyonunu inhibe ettiğini ve sonunda DNA'mızda kanser gelişiminin erken uyarı işaretleri olan hatalara neden olduğunu" söyledi.

Bulguların, "tekrarlanan kötü beslenme dönemlerinin zamanla 'birikerek' kanser riskini artırabileceğini" gösterdiğini ekledi.

Araştırmaya dahil olmayan, kayıtlı diyetisyen ve Dietitian Insights'ın kurucusu Kelsey Costa, bu etkinin BRCA2 gen mutasyonu olmayan kişilerde de görülebileceğini söyledi.

Costa, "Bu senaryo genellikle diyabet veya pre-diyabet hastalarında, genellikle obezite veya optimal olmayan beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarıyla bağlantılı durumlarda görülür." diye ekledi.

kanser
kotu beslenme
singapur universitesi
Yorum (1)
Mevzuat
resim
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir